2011. augusztus 24. 10:45 - szőkekék

máskép(p)

Jól van, lassan abbahagyom a zárójelezést meg a szar szóvicceket.

Mivel többé-kevésbé mindig téma a bevándorlás meg a külföldiek, meg a beilleszkedés, gondolkodni is szoktam ezen. Hogy persze nincs igazság. Svájcban elvileg mindig is több munka volt, mint svájci ember. Ezért aztán egy időben nagyon várták a bevándorlókat, a munkavégzőket. Aztán már annyian jöttek és már nem csak dolgozni, hanem a markukat tartani, hogy fordult a kocka, minden irányba.
Az aktuális kérdés, amit senki sem tesz fel: joga van-e egy országnak osztályozni az embereket, besorolni őket és rendelkezni arról, hogy te jöhetsz...te nem... te sem, te jöhetsz...? Mert az ember szíve szerint ezt tenné.

Ki lehet-e, szabad-e válogatni az embereket? És mi lesz, mi legyen a többivel?

Lényeg, hogy nem lenne olyan nagy itt sem a baj, ha a külföldiek jobban integrálódnak. Legalábbis ezt szokták mondani. De mit jelent integrálódni? Én azt mondom, egyszerűen csak vissza kéne változniuk normális emberré. Ha egyátalán valaha azok voltak. Nem, egyszerűen nem lehetséges az, hogy egy ember úgy nőtt fel, hogy mindig csak polgárháborút látott maga körül, vagy szamárháton vitte a vizet a kúttól a viskójához, aztán idejön, kap vagy munkát vagy támogatást és bizonyos é rtelemben beleroppan a pszichéje abba, hogy mától kezdve otthon (!) nézheti a részletre vásárolt plazmatévét. És majd szintén részletre vásárolt Mercivel megy haza meglátogatni a hátrahagyottakat, akik még mindig szamárháton...és ő elmeséli nekik...és ők is eldobják a szamárhátat és jönnek plazmatévét részletre...És valószínűleg vágynak a biztonságra, ezért is kerülik a "bennszülöttek" közelségét, ezért is beszélnek és találkozgatnak csakis a többi plazmatévés mercissel.

Belegondoltam, vajon mennyit tudnék én Svájcról, az itteniekről, az itteni életről, ha a férjem nem svájci lenne, hanem mondjuk magyar és együtt jöttünk volna ide, vagy bármilyen más náció. Vajon érdekelne-e egyátalán a nyelvjárás, a hagyományok, hogy apró dolgok mit jelentenek, mi miről híres, mi mikor volt, tudnék-e annyit az új hazámról, hogy szinte csont nélkül oldom meg a kantonokról szóló kvízjátékok kérdéseit?

Vajon ez nekem a férjem miatt fontos, vagy Nekem fontos? Vagy csak ennyi szabadidővel rendelkezem...

Van pl. egy ámerikai nagynénink: ő a mai napig alig tud angolul, csak ilyen alig konyhanyelvet...pedig vagy 50 éve Ohioban él. Van egy másik néném, ők Németországban élnek, de ő se tud a mai napig se rendesen németül. Még sosem járt Hamburgban, Berlinben, vagy az északi tengerparton. Megmaradtak magyarnak, a szó minden értelmében, fő, hogy anyagilag jól vannak, a többire szarnak.

Sokat vitatott téma volt ez a minaret építés (betiltása) Svájcban. A legtöbben azonban nem fogják fel, hogy a svájciak valójában nem minaretet nem akarnak, hanem a hangoskodást, a vulgáris viselkedést, a földreköpködést, a tolongást, a bűnelkövetőket, a fejkendős, letakart nőket, akik szellemként járnak az utcákon, a mindenhol döner kebab árust, a felfordulást satöbbit......ezt nem akarják.
Egy-egy minaret már csak részletkérdés lenne.

komment
2011. augusztus 24. 09:10 - szőkekék

kalandok 2.

Az egyik, hogy itt vannak a fotók a "kalandok"-ról.

A másik, hogy mivel ez a szerver állandóan szarakodik, sajnos megint költöznöm kell. Szóval vagy a régin vagy az újon lehet majd tovább olvasni. Értelemszerűen el kéne menteni ezeket a címeket, mert ugye pont akkor lesz majd rájuk szükség, amikor nem lesznek itt láthatóak.

Vagy ez egy újabb jel, hogy abba kéne már hagynom ezt a picsogást itt...

Egyébként a világom mindi olyan kerek (mint én...), és egészen este 10-ig az is volt, ese 10 óra óta viszont megszűntem önmagam lenni a szemében és válni akarok és a kanapén aludtam.(szarul)

Nem úgy szokás, hogy a pasi alszik a kanapén?

komment
süti beállítások módosítása